Tippek

Használati utasítás papír hátoldalú tapétákhoz

Mérje fel pontosan mennyi tapétára van szüksége, mert kicsomagolt tekercseket nem áll módunkban visszavenni. Vizsgálja meg a tekercseket, cikkszámot, gyártási számot a felhasználás előtt. Egy falra csak azonos gyártási számú tekercseket ragasszon a színeltérés elkerülése végett.

Falelőkészítés:Az alapnak tisztának, száraznak, simának, valamint szilárdnak kell lennie. A régi festést és tapétát el kell távolítani.

Ragasztó: Kereskedelmi forgalomban kapható jó minőségű erős ”EXTRA” vagy ”Special” tapétaragasztó használatát ajánljuk. A ragasztót a gyártó utasításainak megfelelően készítse elő.

Tapétázás:A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabban az irányban kell letekercselni és levágni. .

Az előre elkészített ragasztót közvetlenül kenjük a papírhordozós tapétáknál a tapéta hátoldalára. A papírhordozós tapétákat hátoldaluk felől 1/3-2/3 arányban visszahajtjuk. A puhulási idő minőség és papírerősség szerint különböző. Közben a  tapéta  tapinthatóan hajlékonnyá válik. Ügyeljen arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon. (ált.  6-8 perc)

A tapétát a falon hosszú szőrű kefével, vagy puha tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegő. A felrakáskor látható hólyagosodás a száradás során (kb.24 óra) megszűnik.  A széleknél kifolyt ragasztót nedves szivaccsal óvatosan  dörzsölés nélkül azonnal el kell távolítani.

 Az éles tárgyak használata a felületek sérülékenysége miatt kerülendő.

Az első csíkot mérje ki és ragassza fel függőlegesen, majd a következőket  mindig szélt a szélhez illesztve tegye fel átfedés nélkül. A mintaillesztésre és mintaismétlődésre (rapport) a tapéta szélénél mindig figyeljen oda. A tapétázás alatt ügyeljen az állandó hőmérsékletre és kerülje a huzatot.

Három csík felragasztása után vizsgálja meg a tapéta minőségét. Bármi hiba észlelése esetén hagyja abba a további munkát és jelezze a reklamációt. A gyártó és a kereskedők semmilyen esetben nem vállalják a három csíkon túl a tapétázási költségek megtérítését. Kérjük, őrizze meg a címkéket és mintadarabokat, ezek nélkül nem tudja reklamációját érvényesíteni.

Használati utasítás Vinyl tapétákhoz

Vinyl tapéta :150-320 g/m2 papír alapanyagra felhordott hab és vinyl műanyag bevonattal készült, mosható.

Méret: 10*0,53m. Megfelel az EN 233 szabványban előírtaknak.

A tekercsek felbontása előtt győződjön meg a tekercsek gyári számának és gyártási sorozatának azonosságáról! (l. gyári címke) Ennek elmulasztásából adódó utólagos reklamáció nem vehető figyelembe. Reklamációt csak 3 felragasztott csík erejéig fogadunk el, minden esetben őrizze meg  a gyári címkét, melynek  felmutatása szükséges .

A vásárláskor vegye figyelembe az esetleges mintaillesztésből adódó szükséges többletmennyiséget!

Falfelület előkészítés: Csak megfelelően előkészített falra tapétázzon. A tapétázandó felületről a régi tapéta és festékmaradványokat el kell távolítani. Makulatúra papír használata a felület minőségétől függően ajánlott.

Tapétázás: A tapéták ragasztásához az IRON EXTRA tapétaragasztót ajánljuk, tekintettel a tapéta minőségére. Ragasztásból eredő reklamációt csak, a speciálisan vinyl tapétákhoz kifejlesztett, IRON Extra tapétaragasztó használata esetén áll módunkban elfogadni. Átlagos puhulási idő 5-8 perc.

 A tapétát a falon kefével, vagy tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta között ne maradjon levegő. A széleknél kifolyt ragasztót egy puha, nedves szivaccsal, vagy ronggyal azonnal el kell távolítani.

Minőségtanúsítás: A tapéták a TÜV minősítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevőket, az EN 71-3 szabványban előírtaknak megfelelnek.

Használati útmutató vlies tapétákhoz

1. Fontos:
Vizsgálja meg a mintát a feldolgozás előtt az esetleges hibák miatt! Ügyeljen arra, hogy egy adott falrésznél csak azonos gyártási számú (Anfertigungsnummer) tekercseket használjon! Reklamáció esetén a tapéta címkéjét ill. egy darab tapétavágatot őrizzen meg! A ragasztási költségeket nem áll módunkban visszatéríteni. Bontott ill. maradék tekercseket nem tudunk visszavásárolni.

2. Alapozás:
Az alap száraz, szilárd, tiszta, sima és áttetsző mintáknál világosan egységes legyen. A régi tapétát, ill. festéket el kell távolítani. Világos egységes alap elérése céljából a falat alapozni kell.

3. Ragasztó:
Minden esetben speciális vlies tapétaragasztó használata javasolt. Más ragasztó esetén nem vállalunk felelősséget a ragasztás minőségéért! A ragasztót a dobozán feltüntetett használati útmutató alapján kell bekeverni!

4. Feldolgozás:
Az előkészített ragasztót kefe vagy henger segítségével vigyük fel a falra oly módon, hogy egyszerre legfeljebb három csíknak megfelelő nagyságot kenjünk be, majd a levágott tapéta csíkokat szárazon helyezzük a beragasztózott falra. Tapétázó gép használatakor csíkonként húzza át a gépen a tapétát, és azonnal rakja fel a falra. (Nem kell puhítani!) A következő csíkot illessze fel és puha kefével vagy gumihengerrel simítsa el! A felesleges ragasztót egy ruhadarabbal vagy vizes szivaccsal azonnal távolítsa el. A száradás alatt kerülje a huzatot, ill. az erős hősugárzást.

Ötletek gyerekszoba berendezéshez

Ötletek öntapadós fóliák felrakásához

Színes elképzeléseit váltsa valóra

Tippek a tapéták kiválasztásához

A tapéta trendet számos tényezők befolyásolják. Többek között szerepet játszik az általános életmód, belső áramlások, és a jelenlegi divat is. A színek és formák nagyon meghatározóak. A diszkrét indák vagy feltűnő virágok, csipkeminták főként hölgyek kedvencei. A romantikus, egzotikus, klasszikus és modern minták minden korosztály számára divatos felületeket nyújtanak, és betöltik a teret. A férfiak számára is egyéniségüket kifejező tapétákat tudunk kínálni, legyen szó irodáról, dolgozó szobáról, vagy lakótereinkről. A minták és a színek határtalan sokaságával találkozhatunk. Termékeink mindenki számára rengeteg lehetőséget mutatnak be, hogy akár személyre szabottan megtalálja az elképzeléseinek megfelelő enteriőr kialakításához szükséges tapétákat. Ne használjon túl erős színeket! Hiába mutat tökéletesen a sötétbarna, a bordó, vagy a sötétkék falszín, a lakberendezési magazinok irigylésre méltó lakásaiban, egy kis lakás esetében óvatosan alkalmazzon erős színeket és nagy mintákat! Ne csodálkozzon, ha a sötét falak és a mintás tapéta barlangszerűvé teszi az apró szobákat, vagy ha a különféle árnyalatok zavarossá teszik az összképet. Ha mégse tud lemondani az élénk színekről, és a most trendi barokkos mintákról, akkor csak az egyik falat emelje ki, a többire tegyen egyszínű tapétát, fehér, bézs, vagy halvány színűt. Elegáns mégis izgalmas hatást érhet el, ha a nappaliban egyetlen szín különböző árnyalatait használja. Például a kiegészítők, a díszpárna, a függöny, vagy a váza megjelenhetnek hasonló árnyalatokban.

A helyiségek és színeik

Az egyes helyiségekben különböző színek illenek. Az előszobában kell megteremteni a megfelelő átmenetet a külvilág és a lakásbelső között, ám egyúttal az egész lakás légkörére is elő kell készíteni a belépőt. A legmegfelelőbb olyan tapétát választani, ami hívogató és barátságos. A dolgozószobában azt tartsuk szem előtt, hogy milyen követelményeket támaszt a munkánk: Koncentrációt igényel-e, vagy inkább ösztönzést, impulzusokat. A világos tapéta különböző strukturmintával ellátott felülete tárgyilagos, és hangulatában könnyebb az összpontosítás, míg a meleg, közepesen élénk árnyalatok, serkentő, alkotó légkört teremtenek. A fürdőszobához jól illenek a hideg színek, néhány karakteres, erős színfolt itt is jótékony hatású. Ma már a tervezők olyan tapétákat álmodtak meg, melyek vizes, párás környezetben is megállják a helyüket, erős vinyl felülettel vannak ellátva, illetve mintaválasztékban is bővelkedhetünk ezen a területen. A konyhában szeretjük a melegebb, lágyabb tónusokat, amelyek marasztalóak. A vidám derűs színek között jobb étvággyal fogyasztjuk ételeinket, mint egy rideg hangulatú helyiségben, ahol bizonyítottan csökken a gyomornedv termelődése. Tapétaválasztékaink között több, meleg hangulatot árasztó mintákat találunk. A gyerekszobában előnyös választás egy visszafogott pasztell árnyalatú tapéta, és inkább kisebb felületeken, lakástextíliákon alkalmazzunk élénk színeket. Természetesen, aki az erősebb, és látványosabb gyerektapétákat részesíti előnyben, az is jó megoldás, itt viszont a lakástextília legyen visszafogottabb, letisztult árnyalatú. A lényeg mindig az összkép, vagy az összhatás. A hálószobához olyan tapétát válasszunk, ami a nyugalom és az ösztönzés közötti átmenetet képezi, megfűszerezve egy kis egzotikus energizálással. A nappalival kapcsolatosan sokféle igény merül fel. Az ide legmegfelelőbb tapéta nagyon különböző lehet, amelyet nagymértékben meghatároz a bútorzat és a helyiség fénnyel való ellátottsága. A nagy mintákat itt merészen alkalmazhatjuk, természetesen a strukturmintában azonos alaptapétával. Így lesz környezetünk a legideálisabb és legharmonikusabb, ami élhető és mégis valami mást, valami pluszt ad.